Asenkron Motorlara Yol Verme Yöntemleri

Asenkron Motorlara Yol Verme Yöntemleri

İçindekiler

    Kafesli asenkron motora en kolay yol verme yöntemi, motorun şebekeye doğrudan bağlanmasıdır. Gerekli yol verme donanımı sadece doğrudan yol vericidir. En çok tercih edilen bu yöntemde, yüksek yol verme akımı nedeniyle elektrik idarelerinin kurallarına ve sınırlamalarına dikkat edilmelidir.

    Yol verme yöntemleri ikiye ayrılır.
     

    1. Asenkron Motorlara Dolaylı Yol Verme Yöntemi 

    Motorun yol verme akımı şebeke sınır değerinden büyükse, yıldız üçgen yol verme kullanılabilir. Üçgen bağlamada şebeke faz-faz gerilimine göre sarılmış (örn. 380V, 400V) bir motora yıldız bağlamada yol verilir. Bu yöntemde yol verme akımı ve momenti doğrudan yol verme değerinin yaklaşık 1/3’üne düşer. Yıldızdan üçgene geçişte akım ve moment darbelerini sınırlamak için geçiş, motor anma hızına olabildiğince yaklaşınca (%93...95) gerçekleştirilmelidir. Bununla beraber büyük motorların yüksek yol verme akımını kademeli yıldız üçgen (Y / ∆ / ∆) bağlama ile bir miktar daha düşürmek mümkündür.

     

    2. Asenkron Motorlara Yumuşak Yol Verme Yöntemi 

    Yumuşak Yol Verme, yol verme akımının önemli olmadığı durumlarda kullanılır. O zaman bir yumuşak yol verici kullanılabilir. Yol verme süresi yumuşak bir yol vermeye göre ayarlanabilir ve motor çalışması sürekli izlenerek voltajın gereksinimine göre ayarlanabilir, dolayısıyla kayıpların en düşük düzeye indirilmesi sağlanabilir. Yumuşak yol verici kullanıldığında, motorun moment özeğrisi iş makinesinin özelliklerine uygun olmalıdır.  

     

    Asenkron Motorların Elektriksel Korunmaları 

    Asenkron Motorlarda sargı sıcaklıklarının öngörülen değerlerin daha üstüne çıkmasına izin verilmemelidir. Dolayısıyla sargıların ısısal korunması işletme koşullarına en uygun olacak biçimde seçilmelidir. Genelde, motorlar gecikmeli aşırı akım koruması sağlayan bimetal mekanizmalı devre kesiciler veya aşırı yük röleleri ile korunurlar. Ancak bu koruma özellikle kalkış sürecinde etkilidir. Bundan başka, motorlar herhangi bir sebepten dolayı oluşabilecek aşırı sıcaklık artışlarına karşı sargılarına yerleştirilen bimetal anahtarlar olan termostatlar ve yarı iletken sıcaklık sensörleri olan termistörler yardımıyla da korunurlar. Termistörlü koruma, dış etkenlerden ve işletme türünden bağımsız olarak sıcaklığı en kritik nokta olan sargıda kontrol ettiğinden, diğer motor koruma düzenlerine göre daha güvenlidir. Sigortalar, normal olarak motoru değil, sadece sistemi korurlar.

    Detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
     

    Yorum Yap
    E-Bültenimize Kayıt Ol!

    Bültene kayıt olup güncel haberlerimizden haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.

    Teklif Al
    Teklif Al